25 september 2018

AfterPay breidt app uit met retourfunctie

Sinds deze week kunnen AfterPay-gebruikers zelf hun betaling pauzeren wanneer zij iets retourneren. Uit onderzoek van DPD afgelopen zomer bleek dat Nederlanders het meest retourneren van alle Europeanen. Met name in de fashionbranche ligt het retourpercentage erg hoog. Achteraf betaalmethode AfterPay wil haar gebruikers met de nieuwe functionaliteit meer controle geven.

AfterPay-gebruikers kunnen gedurende de termijn van hun eerste betaaloverzicht via de app doorgeven dat zij iets retourneren. De uiterste betaaldatum wordt dan automatisch met tien dagen uitgesteld. Zo heeft de webwinkel tijd om de retourzending te verwerken en kan de consument de verwerking afwachten zonder herinneringen te krijgen. Nadat de retourzending is verwerkt krijgt de appgebruiker hier melding van. Afhankelijk van het geheel of gedeeltelijk retourneren komt de betaling te vervallen of kan men het dan nog openstaande bedrag voldoen.

Online shoppen en retouren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het aantal retouren ligt vaak nog hoger wanneer de consument achteraf betaalt. Consumenten bestellen bijvoorbeeld meerdere maten om thuis te passen en betalen enkel voor het deel van de bestelling dat ze behouden. Uit het retourenonderzoek van AfterPay bleek dat in 2016 van alle fashion-orders bijna 40% (deels) werd geretourneerd. Consumenten houden echter wel meer artikelen dan ze ├╝berhaupt zouden bestellen wanneer ze vooraf betalen. De retourtermijn bij een webwinkel is vaak gelijk aan de betaaltermijn bij AfterPay. Met de nieuwe functionaliteit wordt voorkomen dat de consument onterecht een herinnering ontvangt terwijl de retourzending nog verwerkt moet worden.

Van alle online shoppers in Nederland maakte 13% minimaal een keer gebruik van AfterPay in Q2 2018, zo bleek uit de laatste versie van de Thuiswinkel Markt Monitor. AfterPay zag haar marktaandeel in diezelfde periode stijgen met 25%. De achteraf betaalmethode is goed voor 5% van alle online aankopen en is daarmee de meest gebruikte achteraf betaalmethode van Nederland.


Ga naar boven