20 september 2018

Online winkelen sterk toegenomen onder Nederlanders

Nederland staat op nummer 5 in de top 5 van landen waar het meeste online wordt geshopt. In de gehele Europese Unie is het online winkelen toegenomen. Naast Nederland shoppen mensen in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg veelal online. In België wordt in vergelijking met Nederland een stuk minder online gekocht. Van de inwoners van België shopt 60% online, in Nederland is dit 79%. Dit komt naar voren uit een onderzoek van het  CBS.

De voorkeur qua productgroep van online shoppers in de Europese Unie gaat het meeste uit naar kleding of sportartikelen. In Nederland kocht meer dan de helft deze producten online. Hierin is ook een duidelijk stijgende lijn te zien. In 2005 kocht 15% van de Nederlanders kleding en sportartikelen online, in 2017 was dit 57%.

Naast de toename in het online shoppen van kleding en sportartikelen kopen consumenten steeds meer levensmiddelen online. Vanaf 2013 is er een duidelijke toename in de verkoop van online levensmiddelen. Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn koplopers als het gaat het online kopen van levensmiddelen. In 2017 is het percentage zelfs hoger in Nederland dan in het Verenigd Koninkrijk.

De problemen die Nederlandse consumenten ervaren bij online aankopen is een te late levering, technische problemen of verkeerde, beschadigde artikelen. Het te laat leveren van online aankopen wordt in de gehele EU als meest voorkomende probleem aangegeven.


Ga naar boven