Alternatieve online betaalmethoden steeds populairder

Vroeger was er geen geld maar ruilhandel. De betaalmiddelen waren goederen en diensten. Na een tijdje werd papiergeld populair. Nu is papiergeld niet meer populair maar online betalen. De verschillende soorten online betaalmethoden zijn niet meer weg te denken. De populariteit van achteraf betalen groeit hierin het meest.

Technische innovatie is een belangrijke factor bij de ontwikkeling van betaalmiddelen. De technische ontwikkelingen zijn in de afgelopen jaren enorm hard gegaan. Wij Europeanen waren van mening dat alleen technische ontwikkelingen niet genoeg waren en besloten dat het betaallandschap ‘opengebroken’ moest worden. Hiervoor is de betaalwet PSD2 (Payment Service Directive) in het leven geroepen. De PSD2 is een Europeaanse richtlijn voor betaaldiensten die voor meer concurrentie en innovatie moet zorgen.

Er zijn online steeds meer alternatieven voor de bekende betaalmethoden als iDEAL en creditcard. Naast het inmiddels aardig ingeburgerde achteraf betalen worden er ook geheel nieuwe methodes ontwikkeld. Vaak worden al bestaande methodes in een nieuw jasje gestoken. Retailers willen de online shoppers optimaal bedienen, online shoppers willen met zo min mogelijk moeite hun aankopen afronden en betalen.

De wallet-toepassingen zijn gericht op zowel instore als online aankopen. Denk hierbij aan de grote tech-namen zoals Google, Apple. Amazon etc. Deze toepassingen zijn voordelig voor de retailers door hun grote bereik. Er wordt getimmerd aan de weg voor de toekomstige smartphone-gebaseerde betaaloplossingen die zowel offline als online gebruikt kunnen worden.

Van alle betaalmethodes die er zijn groeit de populariteit van achteraf betalen in Nederland het hardst. Achteraf betalen via een app krijgt steeds centralere rol binnen de customer journey. Met de AfterPay app zien online shoppers bijvoorbeeld alle lopende en historische betalingen. Gebruikers kunnen daarnaast ook makkelijk zelf een betaling pauzeren, bijvoorbeeld in afwachting van de verwerking van een retourzending.

Bron: Emerce